Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

UvA spin-off bedrijf SusPhos, gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden, werd vorige week verkozen tot Friese startup van het jaar 2021. Dit jonge bedrijf focust zich op het upcyclen van fosfaatrijke afvalstromen tot waardevolle producten zoals kunstmest en vlamvertragers. De kiem van een van deze technieken ontstond aan de UvA aan het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences, in onderzoek van dr. Chris Slootweg, dr. Marissa de Boer en ing. Bas de Jong.

Foto van prijsuitreiking
Oprichter en CEO van SusPhos Marissa de Boer (links) neemt de titel in ontvangst van Jorrit Volkers, voorzitter van de Stichting Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar (midden). Naast hem Bart Riesebos chemisch technoloog bij SusPhos (rechts). Foto: Stichting Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar.

De verkiezing voor Friese startups vindt jaarlijks plaats. Een jury nomineert drie bedrijven als kanshebbers voor de prijs op basis van potentie, ambitie, en innovatieve kracht. Op 7 september ging SusPhos de concurrentie aan met mede-genomineerden Solid (elektrische scooters en bromfietsen) en Elzinga & Van der Krieke (innovatieve kunststofverwerking).

Na een eerste ronde van pitches koos het grootschalig aanwezige publiek SusPhos tot winnaar. Voorzitter Jorrit Volkers reikte vervolgens de titel uit aan CEO van SusPhos Marissa de Boer. Zij noemde het "super speciaal" op het podium te mogen staan. "In tweeënhalf jaar zijn we van beginnend bedrijf gegroeid naar een bedrijf met 15 mensen in dienst en een draaiende proeffabriek. We zijn door zoveel mensen gekozen tot winnaar van deze eervolle erkenning - dat is bizar en een prachtige bevestiging", aldus De Boer. SusPhos hoopt binnen twee jaar de stap naar een commerciële fabriek te hebben gezet .