Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Als kind werd Nadia de Vries ongeneeslijk ziek. Op haar veertiende genas ze onverwachts, en moest ze ineens weer deelnemen aan de wereld: zwemdiploma’s halen en nadenken over een studie, een baan, een huis.

Kleinzeer - Nadia de Vries

Jaren later werd ze gediagnosticeerd met een stemmingsstoornis, maar ditmaal stonden er geen bakjes aardbeien naast haar bed. Vanuit persoonlijke interesse en ervaring als ernstig zieke aspirant-zelfmoordenaar, wetenschapper, schrijver en dichter onderzoekt Nadia de Vries in Kleinzeer wat ziekte betekent voor iemands identiteit. Met een krachtige stem en een poëtische blik laat ze zien wat er zich afspeelt in het hoofd van de gekwelden, en hoe de wereld op haar beurt kijkt naar mensen die afwijken. Wat zegt die blik over medeleven, menselijkheid en ieders recht op een eigen plek hebben in de wereld?

Kleinzeer is veel meer dan een persoonlijk verhaal, maar ook een verkenning van hoe de samenleving omgaat met haar zwakkeren.

Nadia de Vries is als cultuurwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij dichter en essayist. Ze schreef eerder de Engelstalige dichtbundel Dark Hour (Dostoyevsky Wannabe, 2018) en veroverde daarmee internationale podia. Werk van haar werd vertaald in het Duits, Lets, Pools en Roemeens. Ze trad op in onder andere Londen, New York en Los Angeles.

Mw. N. (Nadia) de Vries MA

Faculteit der Geesteswetenschappen

Literatuur- en Taalwetenschap

Publicatiegegevens

Titel: Kleinzeer. De onzichtbare wereld van ziekte.
Auteur: Nadia de Vries
Uitgeverij: Pluim (Amsterdam/Antwerpen)
ISBN: 9789492928269