Op vrijdag 24 september 2021 organiseerden het ACLPA en de afdeling Belastingrecht van de Universiteit Leiden een conferentie omtrent 'dubbele petten' in de rechtswetenschap. We kijken terug op een mooi congres over interessante thematiek.

'Dubbele petten' congres

Het ACLPA en afdeling Belastingrecht van de Universiteit Leiden kijken terug op een mooi congres, waarin is ingegaan op de risico’s en de uitdagingen die samenhangen met externe financiële en commerciële belangen in de rechtswetenschap, waaronder die voor onderzoek, onderwijs, valorisatie, en de rol van rechtswetenschap in relatie tot de belangen van burgers.

Over de conferentie 'Dubbele petten' in de rechtswetenschap
De aanleiding voor de conferentie was de oratie van Jan Vleggeert ter gelegenheid van zijn benoeming als hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit Leiden, waarin hij de onafhankelijkheid van de belastingwetenschap in twijfel trok vanwege van het relatief grote aantal parttime belastinghoogleraren die daarnaast belastingadviseur zijn in de commerciële adviespraktijk. Dit type hoogleraar duidt hij aan als ‘dubbele pet’. De oratie van Jan Vleggeert vormde het startschot voor een intens academisch, politiek en maatschappelijk debat over de commerciële invloeden op de belastingwetenschap. Aan het thema wordt met enige regelmatig aandacht besteed in de media.

De conferentie in de media
De conferentie sprak een breed publiek aan: naast rechtswetenschappers, universitaire bestuurders, praktijkjuristen, belastingadviseurs, beleidsmakers en studenten, waren ook onderzoeksjournalisten aanwezig.

Juridisch commentator Folkert Jensma (NRC) heeft een opinie geschreven getiteld 'Het is tijd om aan rechten als objectieve wetenschap te gaan twijfelen', waarin hij de bijeenkomst evalueert. Deze kan hier worden gelezen.

Daarnaast is in de Volkskrant een interview verschenen met Jan Vleggeert en zijn collega Jan van de Streek (beiden hoogleraar Belastingrecht), waarin zij ingaan op de mentaliteit van fiscalisten en ook de 'dubbele pet' ter sprake komt. Klik hier voor het interview.

Op LinkedIn blikt ook Rob van Gestel, hoogleraar theorie en methode van wetgeving aan Tilburg University, terug op het congres. Hij heeft zijn bijdrage uitgeschreven, met als titel Onafhankelijkheid en onpartijdigheid in de rechtswetenschap. Volgens hem is dit thema zwaar onderbelicht. "Het is bovendien paradoxaal om te bedenken dat er boekenkasten zijn volgeschreven over onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechter, maar dat er nauwelijks een boek te vinden lijkt waarin wordt gekeken naar rechtswetenschappers zelf." Zijn bijdrage is hier te lezen.

Tot slot reageert Van Gestel, eveneens op LinkedIn, op de opinie van Folkert Jensma. "De boodschap dat de academische vrijheid niet alleen bedreigd wordt van buiten, maar ook van binnenuit door de manier waarop universiteiten en faculteiten worden gemanaged, lijkt niet doorgekomen." Verder doet Van Gestel een aantal interessante suggesties voor de (rechts)wetenschap. Zijn slotzin: "Geef de (rechts)wetenschap terug aan de echte (rechts)wetenschappers en verlang als tegenprestatie dat zij hun onderzoek beter (methodisch) verantwoorden!"