Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De Franse schrijver Jean-Paul Sartre wordt gezien als de vader van het existentialisme, de filosofische stroming die individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en ervaringen vooropstelt. Het zijn onderwerpen die de moderne mens nog altijd sterk bezighouden. Gedragswetenschapper Frenk van Harreveld presenteert het gedachtegoed van Sartre en legt parallellen met de sociale wetenschap van nu.

Kerngegevens van evenement Frenk van Harreveld over het gedachtegoed van Jean-Paul Sartre
Datum 25 oktober 2021
Tijd 17:00 -18:30
Jean Paul Sartre
Jean Paul Sartre

Volgens Jean-Paul Sartre is de mens door de afwezigheid van een god veroordeeld tot het zelf betekenis geven aan het leven. De mens is vrij te kiezen waar die invulling te vinden. De personages in Sartres werk worstelen meestal nadrukkelijk met de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met deze vrijheid. Veel onderzoek in de sociale psychologie raakt aan het werk van Sartre in de zin dat het beoogt licht te werpen op hoe mensen omgaan met gevoelens van sterfelijkheid, onzekerheid en twijfel. In deze lezing gaat Frenk van Harreveld op zoek naar parallellen tussen het werk van Sartre en de moderne psychologische inzichten in zingeving.

Over de spreker

Frenk van Harreveld is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is expert op het gebied van hoe onzekerheid wordt ervaren en hoe dit beïnvloedt hoe mensen naar de wereld kijken en hoe ze zich gedragen.

Prof. dr. F. (Frenk) van Harreveld

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Social Psychology

Over de serie Grote Denkers

Wie zijn de Grote Denkers die onze wetenschappelijk inzichten van nu, onze blik op de wereld, hebben beïnvloed? En hoe relevant is hun gedachtegoed voor de wetenschap en wereld van vandaag? In de serie ‘Grote Denkers in SPUI25’ presenteren wetenschappers van de Faculteit Maatschappij & Gedrag een voor hun belangrijke Grote Denker en laten zien hoe deze weerklinkt in de wetenschap en samenleving van nu. De serie is een spin-off van de Great Thinkers-reeks van het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR) 

Tijd en locatie

29 oktober van 17.00-18.30, online

Aanmelden

Meld je aan via de SPUI25 website en ontvang de link naar de livestream