Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master

Informatierecht

Opslaan in favorieten

Hoe draagt intellectueel eigendomsrecht bij aan technologische innovatie en de beschikbaarheid van informatieproducten en -diensten? Welke juridische middelen kunnen worden ingezet om desinformatie te bestrijden? Wanneer is een internetplatform aansprakelijk voor illegale content van gebruikers? Wat is de impact van Artificial Intelligence op het intellectueel eigendomsrecht en het informatierecht en welke regels gaan hierover? Dit zijn bij uitstek vragen die aan de orde komen in de master Informatierecht.

Open huis

Meld je aan

Wil je de masteropleiding Informatierecht gaan volgen? Zorg er dan voor dat je je op tijd aanmeldt. De aanmelddeadline is 1 mei 2021.

Bekijk ook de Open huis-pagina's. Daar vind je onder andere video's, de meestgestelde vragen en kun je via Instagram vragen stellen aan een student.

Het informatierecht is een dynamische, sterk Europees en internationaal georiënteerde discipline. Volg je masteropleiding daarom bij een van de grootste en meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op dit terrein: het Instituut voor Informatierecht (IViR). Het onderwijs profiteert van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het succesvolle onderzoeksprogramma. De master is toekomstgericht, kleinschalig en intensief. De docenten zijn niet alleen voortreffelijke wetenschappers, maar hebben ook ruime praktijkervaring.

Wat houdt deze studie in?
In deze video vertellen studenten en docenten je wat je kunt verwachten van de studie Informatierecht.

Waarom Informatierecht aan de UvA? 

  1. Het informatierecht is een dynamische, sterk Europees en internationaal georiënteerde discipline. De UvA heeft een van de grootste en meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op dit terrein: het IViR. Het onderwijs profiteert van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het succesvolle onderzoeksprogramma.
  2. De opleiding is toekomstgericht, kleinschalig en intensief. De docenten zijn niet alleen voortreffelijke wetenschappers, maar hebben ook ruime praktijkervaring. Dit maakt deze master uniek in Nederland.
  3. De academische vorming op basis van de laatste onderzoeksinzichten kun je combineren met praktijkgerichte activiteiten. In het Information Law & Policy Lab werken studenten aan beleidsvraagstukken, in samenwerking met o.a. maatschappelijke organisaties. Voor wie burgers en startende ondernemers van concreet juridisch advies wil voorzien is de Clinic TMC geknipt (deadline voor aanmelding: 15 mei). Onder begeleiding van advocaten run je met medestudenten een echte adviespraktijk. Ook kun je een onderzoekstage aan het IViR doen.
  4. De vraag naar informatierechtjuristen van de UvA is groot. Door het hoge niveau en de discipline-overschrijdende aanpak in ons programma heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt.
  5. De master Informatierecht is in 2019 goed beoordeeld door zowel studenten als door de NVAO. Landelijk staat de opleiding in de top 10 van alle reguliere juridische masters (waardering 4,3 op schaal van 5).

Het studieprogramma

Het programma van Informatierecht omvat een mix van verplichte kernvakken, schrijf- en onderzoeksvaardigheden en keuzevakken. Daarmee stel je een eigen verdiepingsprofiel samen. Dit kun je combineren met praktijkgerichte activiteiten. Bijvoorbeeld met een research internship aan het IViR. Of met een clinic, waarin je samen met medestudenten werkt aan beleidsvraagstukken onder begeleiding van docenten en onderzoekers en in samenwerking met onder andere maatschappelijke organisaties. 

Is deze master iets jou? 

De master Informatierecht is een selectieve master. Toelating geschiedt via een selectieprocedure die open staat voor kandidaten met een universitair juridisch bachelordiploma. Selectie gebeurt op basis van een motivatiebrief (waaruit aantoonbare affiniteit met informatierecht blijkt), curriculum vitae en cijferlijst. De deadline voor aanmelding is: 1 mei 2020.

Let op: Informatierecht is een selectieve master. Dat betekent dat je geselecteerd moet worden voor je kunt worden toegelaten.

Mireille van Eechoud
Copyright: UvA FdR
Ik waak vooral over de balans tussen theorie en praktijk. We willen onze studenten het beste van twee werelden bieden Prof. mr. Mireille van Eechoud, Onderwijsdirecteur Amsterdam Graduate School of Law en Hoogleraar Informatierecht Lees de verhalen van studenten en docenten

Na je studie

Er is veel vraag naar informatierechtjuristen van de UvA. Door het hoge niveau en de discipline-overschrijdende aanpak in ons programma heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Met een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau) voldoe je bij afronding van deze master in principe aan de civiel effect-vereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht.

Ben je benieuwd naar verhalen van onze alumni? Lees dan hoe alumni de master hebben ervaren en waar zij nu werkzaam zijn.

Wist je dat …?

  • Informatierecht ook een eigen studievereniging heeft? Alle studenten van de master Informatierecht zijn lid van SViR. De vereniging is dé verbindende factor voor een groep ambitieuze studenten met een gemeenschappelijke interesse in informatierecht.
  • je ons kunt volgen op LinkedIn en Twitter?
Download een compleet overzicht van deze studie
Feiten & cijfers
Diploma LLM Informatierecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60223