Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Wiskunde
Opslaan in favorieten

Online open dag

Wil je weten of Wiskunde echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Presentatie Wiskunde terugkijken

In deze presentatie, opgenomen tijdens de Meet & Ask in de Bachelorweken van oktober, vertelt opleidingsdirecteur Raf Bocklandt over de opleiding en het beroepsperspectief. Studenten Noémie, en Merel lichten toe hoe het is om deze opleiding te doen.

Presentatie dubbele bachelor Wiskunde-Informatica en Wiskunde-Natuurkunde terugkijken

In deze presentatie, opgenomen tijdens de Meet & Ask in de Bachelorweken van oktober, vertelt opleidingsdirecteur Wiskunde, Raf Bocklandt, over de opzet van de dubbele bachelors. Studenten Jonas en David lichten toe hoe het is om deze opleiding te doen.

De bachelor Wiskunde in beeld

Benieuwd hoe het is om Wiskunde te studeren? Studenten Chinook en Gerben en docent Jan-Pieter Dorsman vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.

Leve de Wiskunde speurtocht op het Science Park

Hou jij van puzzelen en van wiskunde? Drie studenten van onze opleiding maakten het Leve de Wiskunde spel om jou alvast kennis te laten maken met het Science Park. Met een goed stel hersens en een dosis creativiteit loop je van puzzel naar puzzel, zie je de bijzondere buitenlocaties van onze campus en kraak je de betekenis van het woord CALFABBEN.

Minicolleges

Om je een idee te geven van het soort wiskunde waar je aan de universiteit mee aan slag gaat, hebben drie docenten van de opleiding een minicollege opgenomen over onderwerpen die hen bezighouden.

Meestgestelde vragen

 • Wat is het verschil met wiskunde op de middelbare school?

  Wiskunde is een manier van denken. 

  Als je wiskunde gaat studeren bestudeer je niet zo zeer getallen en formules op zich, maar probeer je oplossingen te bedenken voor mathematische problemen. Dit doe je door logisch te redeneren en verbanden te leggen, en door structuren en patronen te herkennen. Dit maakt wiskunde aan de universiteit anders dan je gewend bent van school.

  Om je een idee te geven van de soorten wiskunde waarmee je in de bachelor aan de slag gaat, hebben een paar van onze docenten een mini-college opgenomen.

 • Hoe ziet het onderwijs er nu uit in ‘coronatijd’?

  Wiskunde aan de UvA is een voltijdstudie. Dat betekent dat je ongeveer 40 uur per week met de studie bezig bent. Hiervan bestaat de helft uit contactonderwijs zoals hoorcolleges, werkcolleges, het wiskundetutoraat en computerpractica. De andere helft van de tijd gebruik je voor zelfstudie.

  Vanaf september 2021 is al het onderwijs weer zoveel mogelijk op de campus. Hoorcolleges kunnen nog hybride of online zijn. Werkgroepen, practica en het tutoraat vinden plaats op het Science Park.

 • In welke taal is het onderwijs?

  De voertaal van de opleiding is Nederlands en de colleges zijn in het eerste jaar helemaal in het Nederlands. Veel boeken zijn wel Engelstalig. Vanaf het tweede jaar is een aantal  vakken in het Engels. In het derde jaar worden  de meeste vakken in het Engels gegeven. Zo bouw je dus je kennis van het academisch Engels geleidelijk op en ben je voorbereid op een master, die volledig Engelstalig is.

 • Hoeveel keuzeruimte heb ik in deze opleiding?

  In je tweede jaar heb je in het tweede semester veel keuzeruimte die je zelf kunt invullen met wiskundevakken. Daarnaast ga je samen met een medestudent aan de slag met een project waarin je je verdiept in een zelfgekozen wiskundig onderwerp. In het derde jaar volg je voornamelijk keuzevakken en specialisatievakken binnen de door jou gekozen richting: algebra, analyse, stochastiek, logica of modelleren. Dit kan aan de UvA of aan een universiteit in het buitenland. Je kunt dan ook kiezen voor een educatieve minor of een minor bij een ander opleiding.

Een dag uit het leven van...

Studenten Noémie en Jasper laten je in hun vlog een dag uit het leven van een student Wiskunde aan de UvA zien.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Merel, Jasper en Noémie
Hoi! Wij zijn Merel, Jasper en Noémie.
Stuur je vragen via een DM naar Merel, Jasper en Noémie
David
Tweedejaars dubbele bachelor student Wiskunde en Natuurkunde
Hallo! Ik ben David. Ik volg de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde. Heb je vragen hierover, stuur me een berichtje via Instagram
Stel je vraag aan David
Jonas
Tweedejaars student dubbele bachelor Wiskunde en Informatica
Hoi iedereen, ik ben Jonas. Ik doe de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica. Heb je vragen hierover, stuur me een berichtje via Instagram.
Stel je vraag aan Jonas
Bezoek de campus

Weten waar je straks gaat studeren? Kom naar de UvA en beleef onze campussen via de Campus Tour-app. Proef de sfeer, los quizvragen op en laat de campus tot leven komen via augmented en virtual reality.

Science Park Campus in 1 minuut

Geen tijd om naar de campus te komen? In 1 minuut zie je waar jij straks rondloopt als je Wiskunde aan de UvA kiest!

Vraag brochure aan

Wil je de belangrijkste informatie over de opleiding offline doorlezen?