Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Natuur- en Sterrenkunde
Opslaan in favorieten

Na je bachelor

Masteropleidingen

Bijna alle studenten kiezen ervoor om na de bachelor Natuur- en Sterrenkunde nog een aansluitende masteropleiding te volgen. De UvA en de VU hebben een zeer ruim aanbod aan masterprogramma‘s.

 • Master Forensic Science

  Als je tijdens de bachelor een vakkenpakket hebt gekozen met de nadruk op experimentele fysica en stochastiek (kansberekening en statistiek), dan heb je vaak ook toegang tot de master Forensic Science.

  Master Forensic Science

Op de website van Studiekeuze123 kun je checken welke masteropleiding studenten kiezen na het afronden van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam.

Beroepen voor natuur- en sterrenkundigen

Een afgeronde studie in Natuur- en Sterrenkunde geeft je een mooie start op de arbeidsmarkt. Doordat je goed getraind bent in het analytisch denken en het doorzien van complexe problemen ben je interessant voor veel high tech bedrijven en onderzoeksinstellingen, zoals ASML, Philips en ESA. Zo breed als het vakgebied is, zo veel richtingen kun je na je studie nog op.

 • Data scientist

  Als data scientist verwerk je grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen, oftewel ‘big data’, en zet deze om naar bruikbare informatie voor anderen. Naast het analyseren van de data maak je ook voorspellingen door data te extrapoleren en modellen te bouwen.

 • Klinisch fysicus

  Als klinisch fysicus houd je je voornamelijk bezig met de kwaliteit van de medische apparatuur in een ziekenhuis. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van richtlijnen en werkinstructies, het doen van kwaliteitsmetingen aan de apparatuur, adviseren bij de aanschaf van nieuwe apparatuur of juist het oplossen van problemen met de huidige apparatuur of het geven van adviezen voor individuele patiënten.

 • Product ontwikkelaar

  Als productontwikkelaar houd je je bezig met het bedenken en verbeteren van producten. Ook kijk je welke nieuwe toepassingen er van bestaande producten mogelijk zijn. Door je natuurkundige achtergrond ben je vaak betrokken bij de technische kant van de ontwikkeling en werk je binnen een bedrijf samen met mensen van verschillende afdelingen, zoals management, marketing en sales.  

 • Leraar

  Naast bedrijfsleven en onderzoek kun je ook het onderwijs in. Aan academisch opgeleide natuurkundeleraren bestaat nu al een tekort, en dat tekort wordt alleen maar groter. Je kunt in de bachelor via de minor educatie een tweedegraadsbevoegdheid halen. Met de educatievariant in de masteropleiding behaal je dan je eerstegraadsbevoegdheid. Ook bestaat er de mogelijkheid om na je master via een combinatietraject (met onderzoek, met lesgeven of met werken in het bedrijfsleven) een eerstegraadsbevoegdheid te halen.

   

   

Afgestudeerden van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde aan het woord

Vincent Dekker

Manager Innovatie & Netontwerp Alliander

“Ik ben nooit een planner geweest, ik wil dingen doen die ik leuk vind.”

Anna Gimbrere

Freelance wetenschapsredacteur bij de VPRO en de NTR

"De kick die je voelt als je een natuurkundig probleem hebt opgelost, mis ik nu nog wel eens."

Jonathan Derei

Consultant bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

"De mensen die ik tijdens mijn bachelor Natuur- en Sterrenkunde ben tegengekomen, waren de sociaalste mensen die ik ken. Ik heb er leuke contacten aan overgehouden en vond mijn medestudenten inspirerend."

Chris de Weerd

Promovendus aan de UvA

"De studievereniging NSA vond ik erg gezellig: er was altijd wat te doen. Elk jaar werd er een weekend georganiseerd en in de zomer dronken we vaak met z’n allen ’s middags wat op het grasveldje bij het Science Park."

Jacinta Moons

Programma Manager Science bij het Museon

"De inhoudelijke kennis die ik tijdens mijn studie Natuurkunde heb opgedaan heb ik nodig om kinderen te vertellen over wetenschap en techniek."