Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Week tegen Racisme

Europese Week tegen Racisme

Elk jaar in maart vindt de Europese Week tegen Racisme plaats.

Het UvA Chief Diversity Officer team (CDO-team) presenteerde in 2021 in samenwerking met SeSi Community Center van de Hogeschool van Amsterdam, Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart een rijk programma met verschillende evenementen in deze week.

Voor alle studenten en medewerkers van de UvA en HvA was er een gevarieerd programma met muziek, spoken word, storytelling, lezingen en workshops met volop ruimte voor dialoog. 

We are stronger together

Het CDO-team zet zich in voor diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid binnen de universiteit. Tijdens de 2021 week was het thema: We are stronger together: We lift each other up when we care for our community. Omdat selfcare niet genoeg is, is een verschuiving naar community care noodzakelijk. Community care erkent dat we niet allemaal evenveel toegang hebben tot tijd en geld, wat de belangrijkste middelen zijn die nodig zijn voor zorg. Het herinnert ons eraan dat wij als mensen onderling afhankelijk zijn. Vergeet de mensen om je heen niet. Hoe bevoorrecht we ook zijn, we hebben nog steeds menselijke connectie nodig.

Programma 2021

 • Diversity 101 (online workshop)

  Workshopleiders: Alfrida Martis & Janissa Jacobs
  Voertaal: Engels

  Een inleidende training over diversiteit, inclusie en intersectionaliteit. Deelnemers maken kennis met verschillende diversiteitsthema’s, kaders en theorie, zodat ze basiskennis opdoen om beter te kunnen praten over diversiteit. Thema's die aan bod komen, zijn impliciete vooroordelen, ‘good practices’, het delen van kennis, bondgenootschap, machtsverhoudingen en het kiezen van de juiste, inclusieve, woorden.

 • Inclusief Perspectief op Hoger Onderwijs (livecast vanuit Pakhuis de Zwijger)

  Sprekers: Meltem Halaceli, Fabienne Batista Morais, Josefien van Marlen
  Moderator: Mahutin Awunou
  Voertaal: Nederlands

  Inclusief Perspectief op Hoger Onderwijs is ontwikkeld door SeSi en het CDO-team. Een gesprek over het belang van projecten die bijdrage aan een veilige en inclusieve leeromgeving, waar ruimte is voor een intersectioneel perspectief op onderwijs. Wat voor verschil kan studenten geluid maken? Welke stappen zijn er nodig voor inclusief onderwijs? En wat is de meerwaarde van deelnemen aan een traject waar jouw verschillende identiteiten ruimte krijgen?

 • Hatha-Yoga meditatie (online workshop)

  Workshopleider: dr. Olav Aarts
  Voertaal: Engels/Nederlands

  Hatha betekent kracht. In deze les krijg je een introductie op Hatha-Yoga meditatie volgens de traditionele methode. Met oefening komt je lichaam en geest tot rust. Hatha-Yoga meditatie maakt je lichaam en je geest flexibel, open, fit, vitaal en sterk. Je krijgt meer grip op je eigen leven en op de situatie om je heen. Elke les is anders maar de inspirerende invulling heeft altijd raakvlakken.

 • Diversiteit & inclusie training (online workshop)

  Workshopleiders: Abigail Koopmans en Esma Curuk
  Voertaal: Nederlands

  Onze werkwijze start met het vergroten van het bewustzijn van de veelheid van de aanwezige identiteiten en achtergronden. Dit doen we met de 19 'diversiteit kaarten'. We creëren hierbij ruimte en openheid door het delen van verhalen, met daarin de overeenkomsten en verschillen. Hiermee bereiken we op individueel -, teams en organisatie niveau een meer inclusief en gelijkwaardig besef. In deze narratieve benadering laten we elkaar meekijken in de wereld van ‘de ander’, waarmee we verschillen en vaak ook zo veel gemeenschappelijk hebben’.

 • The Power of Love (livecast vanuit Pakhuis de Zwijger)

  Programma:

  • Inloop met DJ Lynnee Denise
  • Welkomstwoord door Anne de Graaf
  • Lezing van Mpho Tutu
  • Lezing van Francio Gaudeloupe
  • Verdiepen interview door Naomi Antonius
  • Q&A met publiek (via zoom)

  Voertaal: Engels

  Er is geen grotere kracht dan liefde! Liefde heeft het vermogen om de wereld te genezen. Liefde is puur en hartelijk, onbevangen en oprecht. Dit gesprek gaat over het omarmen van je identiteit en het vergroten van je authenticiteit en zelfliefde. Op deze manier kun je je eigen leven creëren binnen het systeem, dat nog niet klaar is om ons als zodanig te herkennen en te ondersteunen.

 • Poëzie en schrijven (online workshop)

  Workshopleider: Janissa Jacobs
  Voertaal: Engels

  Een workshop over poëzie voor diversiteit en inclusie. De deelnemers worden aangemoedigd poëzie en creatief schrijven te gebruiken als uitingsvorm voor kritiek op racisme en discriminatie en als een bron van genezing. Bij creatief schrijven zijn er geen regels, dus deze workshop gaat over verhalen delen en je stem laten horen.

 • De verbindende kracht van verhalen (livecast vanuit Pakhuis de Zwijger)

  Programma: 

  • Inloop met DJ Shug La Sheedah
  • Spoken word door Smita James
  • Motivational keynote van Aminata Cairo
  • Verdiepend interview door Anna Tijsseling
  • Q&A met publiek (via zoom)

  Voertaal: Engels/Nederlands

  Ieder van ons heeft een verhaal. Verhalen vertellen waar we vandaan komen. Waar we naartoe gaan. Een goed verhaal verbindt ons, laat ons in de spiegel van onze menselijkheid kijken en verwoordt gemeenschappelijke waarden.

  'If you don’t see that your story matters, chances are no one else will either. So even though it isn’t always easy, its important for you to find the strength to share your truth. Because the world needs to hear it.' - Michelle Obama