Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Juli 2021

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Cees de Laat bij ondertekenaars opiniestuk over Ransomeware in FD

Een groep hoogleraren, waaronder UvA-informaticus Cees de Laat (UvA-IvI), roept in het Financieele Dagblad op om vooral geen losgeld te betalen wanneer een organisatie slachtoffer wordt van Ransomware (het door criminelen gijzelen van systemen en data van een bedrijf of instelling).

Henkjan Honing in De Volkskrant over het nut van muziek

Nu de eerste festivals weer open gaan voor publiek, stelt De Volkskrant de vraag: heeft muziek ook nut? Een van de specialisten die antwoord geeft is Henkjan Honing (UvA-ILLC).

Aandacht voor de promotie van Joris Kattemölle bij EngineersOnline

Vakmedium EngineersOnline heeft een artikel over de promotie van theoretisch natuurkundige Joris Kattemölle (UvA-IoP & CWI), die in zijn proefschrift voorstelt om de eerste quantumcomputer aan kagome-roosters te laten werken.

Jan van Maarseveen in NRC over verbeterde productie van gamma-cyclodextrine

Amerikaanse chemici hebben een manier omwikkeld om de productie van gamma-cyclodextrine te vereenvoudigen. Dit is een suikerachtig molecuul dat onder meer wordt gebruikt om medicijnen makkelijker opneembaar te maken in je lichaam. NRC Handelsblad schrijft over de ontdekking; zij vroegen Jan van Maarseveen (UvA-HIMS) om deze te duiden.

Annemarie van Wezel bij EenVandaag over drinkwaterwaterkwaliteit

Volgens recent onderzoek ligt het gehalte bestrijdingsmiddelen in een derde van de Nederlandse drinkwaterbronnen boven de norm. Actualiteitenprogramma EenVandaag heeft aandacht voor deze problematiek, en sprak onder meer met milieu-ecoloog Annemarie van Wezel (UvA-IBED). Volgens haar bungelt Nederland binnen Europa onderaan als het gaat om waterkwaliteit.

Gert-Jan Gruter in het Algemeen Dagblad over plastic zwerfvuil

Bij werkzaamheden in Eindhoven is een coca-cola flesje opgegraven van minstens een kwart eeuw uit, waarvan zelfs de plastic dop nog volledig intact was. Reden voor het Algemeen Dagblad om een aantal experts, waaronder Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) te vragen naar hoe lang plastic voorwerpen intact blijven als ze als zwerfvuil worden weggegooid.