Mei 2021

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Verena Schoepf op The Conversation over hoe klimaatverandering koraal bedreigt

Een nieuwe studie van onder meer Verena Schoepf (UvA-IBED) laat zien hoe onder de verschillende bestaande scenario’s klimaatverandering het voorbestaan van koraalriffen bedreigt. Samen met haar collega Christopher Cornwall schreef zij ook een opinieartikel hierover voor de website The Conversation.

Engineers Online over ‘Hoe groot is een scherf?”-studie

Een groep natuurkundigen, waaronder Daniel Bonn (UvA-IoP), laat in een recente studie zien dat aan het fenomeen van het breken van glas twee heel verschillende processen ten grondslag liggen. Engineers Online bericht over het onderzoek.

Karline Janmaat in NRC over adoptie bij bonobo’s

NRC Handelsblad heeft een artikel over het verschijnsel dat bij bonobo’s vaker adoptie van verweesde jongen door niet-verwante apen voorkomt dan bij andere mensapen. Primatoloog Karline Janmaat (UvA-IBED) komt als expert aan het woord.

Henkjan Honing in Quest over muzikaliteit bij dieren

Maandblad Quest heeft een interview met hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) over muzikaliteit bij dieren.

Aandacht bij Zenit voor de ‘bibliotheektelescoop’

Vanaf 1 mei starten het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde (API) en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) met de uitleen van de eerste Nederlandse Bibliotheektelescoop. Iedereen die lid is van de OBA en boven de 18 is kan deze telescoop voor een periode van 3 weken lenen. Vakmedium Zenit heeft een artikel erover.

Daniel Bonn in Nieuwsuur over de rol van aerosolen bij de verspreiding van corona

Uit steeds meer modelstudies, waaronder die van UvA-natuurkundige Daniel Bonn (IoP), blijkt dat aerosolen een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur berichtte hiervoor in de uitzending van 3 mei en in een begeleidend artikel; Bonn demonstreerde in de uitzending hoe aerosolen blijven hangen in de lucht.

Aandacht voor begrazings-experiment in de Waterleidingduinen bij Nature Today en Groene Ruimte

Biologen van UvA-IBED hebben in de Waterleidingduinen een experiment lopen waarbij wordt gekeken of delen van het gebied kunnen herstellen van overbegrazing door tijdelijk stukken af te sluiten. Dat blijkt heel goed te werken, melden zowel Nature Today als Groene Ruimte.

Amazone-onderzoek van Crystal McMichael in NRC Handelsblad en National Geographic

Een nieuwe studie van onder meer UvA-bioloog Crystal McMichael (IBED) laat zien dat de bevolkingsomvang in het Amazonegebied op z’n top was geruime tijd voordat de Europeanen dit gebied innamen. NRC Handelsblad heeft een artikel over deze in Science gepubliceerde studie, internationaal besteedt National Geographic er aandacht aan.