Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mariejosé Vaessen wint gedichtenwedstrijd ‘Liefde voor de stad’

Met haar gedicht ‘Aan de iepenhoofdstad van de wereld’ heeft Mariejosé Vaessen de UvA-gedichtenwedstrijd ‘Liefde voor de stad’ gewonnen. Schrijver Abdelkader Benali, dit jaar als honorary fellow verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA, maakte de winnaars bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Universiteitsbibliotheek.

De jury, bestaande uit Abdelkader Benali en Piet Gerbrandy (dichter en docent Klassiek en Middeleeuws Latijn), vonden het winnende gedicht ‘een lofzang op diversiteit’ en ‘hoorden bijna een iep tijdens het lezen van het gedicht’. Volgens het juryoordeel swingt en zingt het gedicht, heeft het mooie alliteraties en voelt het als een uiting van plezier en bewondering. ‘De dichter heeft duidelijk plezier gehad in het schrijven en wist bijna van geen ophouden.’

De tweede prijs ging naar het gedicht Amsterdam van Ruud van der Duin. ‘Het gedicht gaat over reflectie. Het gedicht spiegelt zichzelf in de opbouw van het gedicht en de vorm is bijna een perfecte spiegel van de inhoud’, aldus de jury.

De derde prijs was voor Marjo Houweling met het gedicht Varkensflat. Insectenhotel. Volgens de jury zit het gedicht op de grens van proza en poëzie. ‘Door de nummering lijkt het een lijst die afgewerkt moet worden. Dat wringt met de chaos in het gedicht maar toch is het gedicht erg concreet. Nummering werkt soms ook juist goed. Het gedicht geeft bijna een dystopisch beeld.’

Tijdens de uitreiking introduceerden Abdelkader Benali en Piet Gerbrandy de zes genomineerde gedichten op de shortlist. Vervolgens droegen de dichters hun werk voor.

Prijzen

  • Eerste prijs: Artis jaarkaart voor twee personen of Podiumpas (naar keuze) en publicatie van het gedicht in Het Parool.
  • Tweede prijs: Cinevillepas voor een halfjaar en publicatie van het gedicht in Het Parool.
  • Derde prijs: Museumjaarkaart en publicatie van het gedicht in Het Parool.

Shortlist

De zes gedichten op de shortlist zijn (op alfabetische volgorde):

Naam inzender Naam gedicht
Annette Akkerman ochtend in Amsterdam
Ruud van der Duin Amsterdam
Francis Hörters Herengracht
Marjo Houweling Varkensflat. Insectenhotel
Nicolas Leenaerts Plastic love
Mariejosé Vaessen Aan de iepenhoofdstad van de wereld


Lees het gedicht door op de naam van het gedicht te klikken.