Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Robbert Dijkgraaf

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf is sinds 1 januari 2005 universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Universiteitshoogleraar en Professor aan het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton USA
Foto: Andrea Kane Courtesy (IAS)

Sinds 1 juli 2012 is hij Director en Leon Levy Professor aan het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton, de Verenigde Staten van Amerika. Hij behoudt een deelaanstelling aan de UvA en blijft covoorzitter van de InterAcadamy Council. Van 2008 tot 2012 was hij president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) en was hij lid van het tweede Innovatie Platform onder Balkenende.

Als universiteitshoogleraar legt Dijkgraaf zich toe op zijn onderzoek naar de snaartheorie, en ontplooit hij initiatieven om jonge mensen enthousiast te maken voor de wetenschap.

Van de universiteitshoogleraren van de UvA wordt verwacht dat zij een impuls geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen, en dat zij belangrijke bijdragen leveren aan de profilering van de universiteit. Robbert Dijkgraaf gaat als universiteitshoogleraar verder op de weg die hij in 2003 insloeg, het jaar waarin hij de Spinozapremie won voor zijn wiskundige bijdragen aan de snaartheorie. Met het geld dat aan deze belangrijkste wetenschappelijke prijs van Nederland verbonden is (1,5 miljoen euro) heeft hij onder andere zijn onderzoeksgroep versterkt, aansprekend studiemateriaal ontwikkeld en scholieren actief betrokken bij zijn onderzoeksgroep. Als docent, maar ook als spreker en schrijver van opiniestukken, zal Dijkgraaf zich blijven inspannen om jong publiek voor de natuurkunde te winnen.

Theorie van het alles

Dijkgraaf – als hoogleraar Mathematische fysica sinds 1992 verbonden aan de UvA – is een toponderzoeker met een grote internationale reputatie. Hij geeft leiding aan een groep jonge, zeer getalenteerde snaartheoretici.

De snaartheorie is de recentste manier om alle deeltjes en alle krachten in de natuur, inclusief de allerkleinste en allergrootste structuren in het heelal te beschrijven. Het is een poging om de kloof tussen Einsteins algemene relativiteitstheorie en de quantummechanica te overbruggen. De snaartheorie veronderstelt dat alle materie op de kleinst denkbare schaal is opgebouwd uit eendimensionale snaartjes of mini-elastiekjes zonder massa, met een lengte van ongeveer tien tot de macht van min-vijfenendertig meter. De trillingen van deze snaartjes zouden de verschillende soorten elementaire deeltjes - de bouwstenen van onze wereld - kunnen beschrijven, als de boventonen van een vioolsnaar.

Robbert Dijkgraaf (1960) studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Na een uitstapje van twee jaar naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, studeerde hij cum laude af in 1986, waarna hij in 1989 cum laude promoveerde bij voormalig Spinoza- en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Dijkgraaf vertrok vervolgens naar de Verenigde Staten om als onderzoeker aan Princeton University (het mekka van de snaartheorie) aan de slag te gaan. Sinds 1992 is Dijkgraaf als hoogleraar verbonden aan het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde van de UvA , waarbij hij nauw samenwerkt met het Instituut voor Theoretische Fysica.

Op 5 juni 2012 is Robbert Dijkgraaf onderscheiden tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Contact

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf is te bereiken via (o20) 525 2248 of via officedijkgraaf-bb@uva.nl.