Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Studiekeuzetips

Stappen en tips

Een studie kiezen begint bij jezelf. Onderzoek waar jij enthousiast van wordt, waar je goed in bent en waardoor je wordt uitgedaagd. Praat met mensen, zoals je decaan bijvoorbeeld, om informatie te verzamelen over jezelf en de mogelijkheden. Je kunt diverse tests doen, maar doe zeker ook mee aan (online) events en voorlichtingsactiviteiten. Als je je keuze opdeelt in stappen, maak je het overzichtelijk.

1. Oriënteren: begin bij jezelf

Wat zijn jouw interesses, wensen, vaardigheden en kwaliteiten? Over welke onderwerpen lees je graag? Wat vind je leuk? En waar ben je goed in? Dat breng je in deze fase in kaart. De onderstaande tools kunnen je helpen om deze vragen te beantwoorden:

2. Verkennen: doe mee aan (online) activiteiten

Orienteer je eerst breed op diverse opleidingen:

  • Stel je vraag een een student via Instagram
  • Bekijk de filmpjes op onze bachelorpagina's en ga op zoek naar studie inspiratie. Je leert opleidingen kennen waaraan je nog niet had gedacht.
  • Neem deel aan een Meet & Ask-ronde bij de studie van je interesse (via de opleidingspagina). Bereid je voor: lees onze tipsheet ‘Welke vragen kan ik stellen tijdens een Meet & Ask?’!

3. Verdiepen: ervaar een studie echt in de praktijk

Onderzoek in deze fase of een opleiding echt iets voor je is. Dit kun je ervaren door te gaan Online proefstuderen. Hierbij maak je kennis met het onderwijs in de praktijk en of de stof je aanspreekt. Je volgt hiervoor bijvoorbeeld een echt online college. Houd uva.nl/proefstuderen in de gaten.

4. Kiezen en testen

Uiteindelijk maak je je keuze en schrijf je je in. Als onderdeel van je inschrijving doe je ook mee aan UvA Matching. UvA-Matching is verplicht voor alle aankomende studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een eerstejaars UvA-bacheloropleiding en die nog nooit eerder aan de UvA hebben gestudeerd.

Twijfel hoort erbij

Twijfel je of ben je onzeker over je studiekeuze? Maak je geen zorgen. Twijfel is normaal bij het studiekeuzeproces. Wees ook niet te bang voor 'de verkeerde keuze'. Je kunt, na je keuze voor een studie, binnen die studie vaak nog diverse kanten op (zoals met een minor/keuzevakken, afstudeerrichting en vaak verschillende masters die je na de bachelor kunt gaan doen). En ook naast en na je studie blijf je je ontwikkelen. Zie ook de informatie onder Jouw studie, jouw toekomst.

Bekijk de video's voor tips over je studiekeuze

Heb je langer de tijd nodig?

Misschien kun je een tussenjaar nemen en/of meedoen aan de studiekeuzetrajecten. De HvA biedt een keuze-3-daagse aan waarbij je begeleid wordt in je studiekeuze. Je kunt daar ook kiezen voor een studiekeuzetraject van 3 maanden.