Politiek

Hier vind je een selectie van onze vele experts op het gebied van politiek.

Heb je een specifieke vraag of wil je in contact komen met een wetenschapper die niet op deze pagina staat? Neem dan contact op met de afdeling Persvoorlichting. Dit kan via 020 – 525 2695 of via persvoorlichting@uva.nl.

Sarah de Lange, hoogleraar FMG, politicologie, dr. J.M. den Uyl-leerstoel

Populisme, extremisme & radicalisme

Prof. dr. Sarah de Lange is bijzonder hoogleraar en politicoloog. Haar expertisegebieden zijn extremisme, populisme, radicalisme, politieke partijen - in het bijzonder radicaal rechts populistische en sociaaldemocratische partijen - en regeringsvorming.

Prof. dr. S.L. (Sarah) de Lange

Akkerman, Tjitske, FMG, Programmagroep: Challenges to Democratic Representation

Populistisch radicaal rechts

Dr. Tjitske Akkerman is politicoloog en doet onderzoek naar de ontwikkeling, ideeën en beleid van populistische radicaal rechtse partijen in West-Europa.

T: +31 (0)20 525 3515

Dr. T. (Tjitske) Akkerman

Programmagroep: Challenges to Democratic Representation

Tom van der Meer, hoogleraar FMG, Politicologie, i.h.b. Legitimiteit, Ingelijkheid en Burgerschap

Politiek vertrouwen & electoraal gedrag

Prof. dr. Tom van der Meer is hoogleraar Politicologie. Zijn expertisegebieden zijn vertrouwen in de politiek en in de rechtspraak, politieke participatie, politieke voorkeuren, sociale cohesie, etnische diversiteit, opiniepeilingen en onderzoeksmethoden.

Prof. dr. T.W.G. (Tom) van der Meer

Liza Mugge

Diversiteit & politieke representatie

Liza Mügge is politicoloog. Haar expertises zijn politiek transnationalisme, diversiteit en ongelijkheid op basis van gender en etniciteit. Daarnaast doet zij onderzoek naar politieke vertegenwoordiging van vrouwen en etnische minderheden.

Dr. L.M. (Liza) Mügge

Joost Berkhout

Lobbyisten, activisten en belangenbehartigers

Dr. Joost Berkhout is universitair docent Politicologie en doet onderzoek naar de activiteiten van lobbyisten, activisten en belangenbehartigers in Nederland, Europa en in vergelijkend perspectief. Zijn recente onderzoek gaat over de relatie tussen de politieke zorgen van burgers, de kwesties waarop belangenvertegenwoordigers actief zijn en de prioriteiten van de regering. Hij onderzoekt ook de ontvankelijkheid van politieke partijen voor lobbyisten.

Dr. D.J. (Joost) Berkhout

Prof. Annette Schrauwen

Europese integratie

Prof. dr. Annette Schrauwen is hoogleraar Europese Integratie, in het bijzonder burgerschapsrecht en geschiedenis. Haar onderzoek betreft met name het begrip Europees burgerschap en de rechten/plichten die dat met zich meebrengt, en zijn ontwikkelingen in rechtspraak en wetgeving