Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Kunst & cultuur

Hieronder vind je een selectie van kunst- en cultuurexperts aan de UvA. Zoek je expertise over een onderwerp dat niet op deze pagina staat of wil je in contact komen met een wetenschapper die niet vemeld wordt? Neem dan contact op met de persvoorlichters van de UvA. Dit kan via 020 525 2695 of via persvoorlichting@uva.nl.

Maartje Stols-Witlox

Conservering en restauratie

Dr. Maartje Stols-Witlox is schilderijenrestaurator. Haar expertisegebieden zijn onderzoek, conservering en restauratie van schilderijen; en onderzoek naar schildertechniek, restauratie-ethiek en historische verf- & restauratierecepten.

Dr. M.J.N. (Maartje) Stols-Witlox

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Conservering en Restauratie

René Boomkens

Cultuurfilosofie en populaire cultuur

Prof. dr. René Boomkens is hoogleraar Algemene Cultuurwetenschappen en cultuurfilosofie. Boomkens' expertises liggen op het gebied van stedelijke cultuur, populaire cultuur en globalisering. 

Prof. dr. R.W. (René) Boomkens

Faculteit der Geesteswetenschappen

Patricia Pisters (foto: Bas Losekoot)

Film

Prof. dr. Patricia Pisters is gespecialiseerd in filmtheorie en -filosofie. In haar onderzoek naar neuro-aesthetiek kijkt ze hoe beelden werken in het brein, en hoe de hersenen onderdeel zijn geworden van de beeldcultuur. Daarnaast richt Pisters zich op media-ecologie. Hierbij gaat het om de invloed van media, technologie en communicatie op de mens en zijn omgeving. Pisters’ laatste boek gaat over de poëtica van horror in het werk van een nieuwe generatie vrouwelijke regisseurs. Eerder bestudeerde ze het werk van Alfred Hitchcock en deed ze onder meer onderzoek naar Maghreb-cinema, nieuwe Hollywood-esthetiek en Nederlandse filmcultuur. Pisters is hoogleraar Filmwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Prof. dr. P.P.R.W. (Patricia) Pisters

Faculteit der Geesteswetenschappen

Departement Mediastudies

Olav Velthuis

Kunst- en cultuursociologie

Prof. dr. Olav Velthuis is hoogleraar Sociologie, in het bijzonder van economisch leven en cultuur. Hij is gespecialiseerd in economische sociologie, kunstsociologie en culturele sociologie. In zijn onderzoek richt Velthuis zich onder andere op de globalisering van kunstmarkten en de waardebepaling en prijsstelling van hedendaagse kunst. Zo bestudeerde hij de opkomst en ontwikkeling van kunstmarkten in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Ook kijkt Velthuis naar de verhouding tussen markt en gift-ruil, vrijwillige betalingssystemen op het internet, de rol van moraliteit binnen markten, en de wijze waarop seksualiteit en intimiteit worden verhandeld op online webcamplatforms.

Prof. dr. O.J.M. (Olav) Velthuis

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Cultural Sociology

Wendelien van Welie

Kunstgeschiedenis – middeleeuwse

Dr. Wendelien van Welie is gespecialiseerd in middeleeuwse kunst, met een focus op vroegchristelijke kunst, Byzantijnse kunst, Karolingische/Ottoonse kunst, iconografie en historiografie. Momenteel werkt ze aan een groot onderzoeksproject over het lichaam in de middeleeuwse kunst. Hierin bestudeert ze onder meer kledij, haardracht, hoofddeksels, fysionomie, naaktheid, het verminkte lichaam, en de manier waarop een lichaam verzorgd wordt, om meer te weten te komen over de middeleeuwse gedachtewereld. Het project resulteerde in de succesvolle tentoonstelling ‘Body Language’ in Museum Catharijneconvent (Utrecht) en Van Welie’s boek ‘Body Language - het Lichaam in de Middeleeuwse Kunst’ (ook in het Engels: ‘Body Language - the Body in Medieval Art’), dat werd uitgeroepen tot een van de best verzorgde boeken van 2020. Van Welie is onderzoeker en docent Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen bij de capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis.

Dr. W.A.W. (Wendelien) van Welie-Vink

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Christa-Maria Lerm Hayes

Kunstgeschiedenis – moderne en hedendaagse

Prof. dr. Christa-Maria Lerm Hayes is hoogleraar Moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis. Haar expertisegebieden zijn woord- en beeldverhoudingen, i.h.b. hoe kunstenaars literatuur lezen (bijv. James Joyce), performance, tentoonstellingen en kunstinstellingen. Ook is ze  geïnteresseerd in sociale kunstpraktijken, naoorlogse verhalen in de kunst en artistic research.

Prof. dr. C.M.K.E. (Christa-Maria) Lerm-Hayes

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Judith Noorman

Kunstgeschiedenis -
Vrouwen in de kunst & de 17de eeuw

Dr. Judith Noorman houdt zich in haar onderzoek en onderwijs bezig met vroegmoderne kunst uit de ‘Lage Landen’. In het bijzonder richt Noorman zich op vrouwen in de geschiedenis en de kunstwereld. Over dat onderwerp leidt ze een grootschalig onderzoeksproject en werkt ze samen met verschillende Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum. Ook deed ze onderzoek naar Rembrandts werkplaats en de rol van vrouwen als naaktmodellen. Noorman is onderzoeker en universitair docent bij de capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis.

Dr. J.F.J. (Judith) Noorman

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Literatuur

Dr. Gaston Franssen is gespecialiseerd in moderne literatuur en literaire cultuur. Hij doet onder andere onderzoek naar hedendaagse Nederlandse en Amerikaans-Engelse literatuur, literaire beroemdheid, succes en fandom, en (literaire) verhalen over ziekte en gezondheid. Franssen is onderzoeker en universitair docent Literaire cultuur bij de capaciteitsgroep Nederlandse letterkunde.

Dr. G.E.H.I. (Gaston) Franssen

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Nederlandse Letterkunde

Mirjam Hoijtink

Museale collecties en roofkunst

Dr. Mirjam Hoijtink doet onderzoek naar archeologische collecties, historische restitutiekwesties, musea en nationalisme en kunst van de Islam in Nederlandse musea in Europese context. Momenteel werkt zij aan een onderzoeksproject waarin het vermeerderen en delen van kennis rond restitutie van Indonesische koloniale 'roofkunst' een aandachtsveld is.

T: +31 (0)6 526 60447

Dr. M.H.E. (Mirjam) Hoijtink

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Algemene Cultuurwetenschappen

Ashley Burgoyne

Muziek

Dr. Ashley Burgoyne bevindt zich met zijn expertise op het grensvlak van de muziekwetenschap en de kunstmatige intelligentie. Hij is vooral geïnteresseerd in muzikaal gedrag op geluidsniveau en onderzoekt bijvoorbeeld hoe het kan dat nummers catchy zijn en hoe het muzikale geheugen werkt op de lange termijn. Met zijn project ‘Hooked on Music’ bereikte Burgoyne honderdduizenden deelnemers wereldwijd. Momenteel werkt hij in het Amsterdam Music Lab om te begrijpen wat mensen horen – en negeren – terwijl ze elke dag muziek streamen. Burgoyne is universitair docent Computational Musicology aan de Faculteit der Geesteswetenschappen en onderzoeker in de muziekcognitie-groep van het Institute for Logic, Language, and Computation.

Dr. J.A. (Ashley) Burgoyne

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Muziekwetenschap

Kati Röttger

Theater

Prof. dr. Kati Röttger richt zich in haar onderzoek op hedendaagse podiumkunsten, beeldcultuur, theater in Latijns-Amerika en de geschiedenis van het Europese theater. Zo bestudeert ze spektakeltechnieken in experimentele cultuur en het populaire theater (waaronder het melodrama) van de 19de eeuw en de oprichting van het nationale theater in Duitsland en Nederland in de 18de eeuw. Eerder publiceerde Röttger ook over de constructie van gender, postkoloniale kritiek en de werking van intermedialiteit in het theater en de podiumkunsten. Röttger is hoogleraar Theaterwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Prof. dr. K.E. (Kati) Röttger

Faculteit der Geesteswetenschappen

Theaterwetenschap