For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Open Programme

Nouvelle vague: Revolutie in film

De Franse ‘Nouvelle vague’ die de filmwereld in de tweede helft van de 20ste eeuw overspoelde is wereldberoemd geworden. U bekijkt films van o.a. Godard,Truffaut en Agnès Varda tijdens college in viewings en bestudeert literatuur, waaronder filmkritieken, theoretische artikelen en briefwisselingen uit een revolutionaire periode in de Franse film.

Vanaf omstreeks 1955 keert de jonge generatie bij het legendarische tijdschrift Cahiers du cinéma zich tegen de 'cinéma de papa'. De filmcultuur die deze cinefielen voorstaan snakt naar vrijheid: geen grote kunstmatige studio’s maar de straten van Parijs als decor, geen grote filmsterren die door de producenten worden gekozen maar onprofessionele acteurs, experimenteren met filmtaal in plaats van het 'Hollywood contuinity system'. Meer vrijheid: dat is inhoudelijk ook het algemene motto dat veel films van de Nouvelle vague lijken te voeren. Want de beweging is niet alleen een revolutie binnen de cinematografie, maar staat daarnaast duidelijk in verband met de sociale en politieke ontwikkelingen die onder andere zullen culmineren in mei ’68.

Docenten

Dr. M. (Matthijs) Engelberts

Faculty of Humanities

Capaciteitsgroep Romaanse talen en culturen

Dr. B. (Blandine) Joret

Faculty of Humanities

Departement Mediastudies

Data, tijd, locatie en prijs

  • 11 januari t/m 1 februari 2022 
  • dinsdag van 15.00 - 18.00 uur
  • Bushuis, F 0.21
  • cursusprijs: € 130 (voor AUV-leden € 117)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Aanmelden voor dit college is niet meer mogelijk.
  • Studiemateriaal: wordt nog bekendgemaakt
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 4 weken
Voertaal Nederlands
Start Januari