Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het afscheidscollege van Wyger Velema op 9 december bespreekt de Nederlandse Grand Tour naar Italië in de eeuw van de Verlichting. De lange reizen die tal van gegoede Nederlanders in de achttiende eeuw naar Italië ondernamen zijn in de geschiedschrijving vaak voorgesteld als niet veel meer dan de rituele afronding van de opvoeding van de zonen van de maatschappelijke elite. Velema zal aan de hand van reisverslagen betogen dat dit een veel te beperkte en daarom misleidende voorstelling van zaken is.

Kerngegevens van evenement Grensoverschrijdend gedrag: De Nederlandse Grand Tour naar Italië tijdens de Verlichting
Datum 9 december 2021
Tijd 16:30
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

De achttiende-eeuwse Nederlandse Grand Tour was geen onbeduidend speelreisje, maar weerspiegelde alle grote thema's van de Verlichting. Nederlandse reizigers ontwikkelden in Italië een nieuwe blik op de klassieke oudheid, leerden op een andere manier naar kunst en natuur kijken, verdiepten zich in de maatschappelijke problemen van het contemporaine Italië, en schaamden zich niet langer hun individuele verbeelding de vrije loop te laten. De Nederlandse Grand Tour was, kortom, een laboratorium van het verlichtingsdenken.

Prof. dr. W.R.E. Velema, bijzonder hoogleraar Geschiedtheorie en geschiedenis van de geschiedschrijving: Grensoverschrijdend gedrag: De Nederlandse Grand Tour naar Italië tijdens de Verlichting.

Dit afscheidscollege is hier live te volgen.