'Keep on Teaching'.
In het collegejaar 2020-2021 wordt onderwijs gegeven binnen de richtlijnen van de overheid. Of je nu online of fysiek onderwijs volgt: we bieden de garantie dat al het onderwijs én examens doorgaan. Voor het collegejaar 2021-2022 is het uitgangspunt, op dit moment, dat we al het onderwijs op de campus aanbieden.
Meer informatie vind je via deze pagina voor aankomende/nieuwe studenten.
Na bekendmaking van de uitslag van een schriftelijk tentamen, heb je recht om het beoordeelde werk binnen 20 werkdagen in te zien. Dit is een bepaling in de OER. In de huidige situatie is de termijn van 20 dagen echter niet altijd haalbaar. Examinatoren zullen hun best doen om inzage online mogelijk te maken, danwel vragen om uitstel van de inzagemogelijkheid. We vragen hiervoor je begrip.
Veel studenten zijn momenteel hard aan het werk met het schrijven van een scriptie. In principe worden de deadlines voor de scripties gehandhaafd. Door de coronamaatregelen kan het zijn dat je niet de benodigde data kunt verzamelen of minder toegang hebt tot relevante bronnen. De opleidingen houden hier zoveel mogelijk rekening mee en kijken – indien nodig – welke maatregelen getroffen kunnen worden. Bijvoorbeeld het aanbieden van bestaande datasets. Indien normale afronding niet mogelijk is, zal de opleiding een aangepaste regeling (maatwerk) aanbieden aan de student. Zo’n regeling wordt in overleg met de examencommissie van je opleiding vastgesteld, rekening houdend met de leerdoelen.
Stageactiviteiten kunnen mogelijk wel doorgang vinden, afhankelijk van de locatie. Dit is ter individuele beoordeling van de stagiair en de stageplaats.
Ben je van plan om een stage te lopen in het buitenland? Neem dan contact op met de Study Abroad Offices of lees de veel gestelde vragen over Reizen in coronatijd.
Voor het academisch jaar 2019–2020 zijn vorig jaar UvA-brede richtlijnen gemaakt voor de examencommissies m.b.t hoe om te gaan met de eisen ten aanzien van honours en cum laude gedurende de coronacrisis. Die richtlijnen worden niet voortgezet voor het lopend academisch jaar. Academische Zaken heeft een uitvraag gedaan en de uitkomst daarvan is dat er geen hernieuwde richtlijnen noodzakelijk zijn. De examencommissies hebben op basis van de bestaande regelingen voldoende handvatten om, waar nodig, coulance te betrachten.
De UvA-uitwisselingsprogramma’s voor studenten in het tweede semester worden geannuleerd. Het besluit is gebaseerd op afwegingen op het gebied van veiligheid, academische meerwaarde en uitvoerbaarheid. In mei werd al besloten de fysieke studentenuitwisseling in het eerste semester te annuleren en in het najaar te besluiten over studentenuitwisseling in het tweede semester.
Met de studenten die niet voor uitwisseling naar het buitenland kunnen, is contact opgenomen. In overleg met hen wordt gekeken naar mogelijke alternatieven. De opties verschillen per student, per faculteit en per partneruniversiteit, bijvoorbeeld uitstel van de uitwisseling, het volgen van een minor, keuzevak of project aan de UvA of online onderwijs volgen bij een partneruniversiteit.
Het CvB zal in het voorjaar van 2021 een besluit nemen over het wel of niet hervatten van de studentenuitwisseling in het eerste semester van het academisch jaar 2021-2022.
Studenten die na de avondklok over straat moeten omdat ze een tentamen gemaakt hebben, krijgen vrijstelling van de avondklok. Elke student heeft daarvoor wel een verklaring nodig, die krijg je van de betreffende faculteit als het nodig is. Daarnaast moet je ook een persoonlijke verklaring invullen, die laatste verklaring kun je hier downloaden.
Zowel studenten als studieadviseurs hebben aangegeven behoefte te hebben aan 1-op-1 gesprekken op locatie. Een fysieke afspraak is daarom nu in sommige gevallen mogelijk.
Elke studieadviseur mag zelf bepalen of hij/zij zich comfortabel voelt bij een gesprek op locatie.
De gesprekken vinden op afspraak plaats. Natuurlijk blijven de 1.5 meter maatregel en andere maatregelen gelden.
Studenten kunnen bij studieadviseurs terecht met vragen over hun academische loopbaan, maar ook voor problemen die voortkomen uit de studie of persoonlijke problemen die van invloed zijn op de studie en het studeren. Studenten vinden meer informatie over studieadviseurs in de A-Z-lijst van hun opleiding.
In het laatste deel van je opleiding loop je vaak stage of doe je andere praktijkopdrachten. Door de coronamaatregelen is dit niet altijd mogelijk. Ook kan het voorkomen dat je een studievertraging niet meer kan inhalen. Vaak heeft dit financiële gevolgen: je beurs loopt af, je betaalt lesgeld of collegegeld langer door en je begint later met werken. De overheid komt je daarin tegemoet.
Eerder is de richtlijn gecommuniceerd over de invulling van de zachte knip binnen de UvA, wat inhoudt dat studenten met een beperkte vertraging (maximaal 15 ECTS-studiepunten) in de bachelor (in 2019-2020) kunnen worden toegelaten tot de master (in 2020-2021). Administratief betekent dit dat je zowel in de bachelor- als de masteropleiding wordt ingeschreven. Het gevolg kan zijn dat voor beide studies collegegeld zou moeten worden betaald. Dit achten we niet wenselijk. Studenten betalen bij de doorstroom op basis van de zachte knip daarom 1 x keer collegegeld, en worden alleen aangeslagen voor hun collegegeld in de masterfase. Daarbij gelden de reguliere criteria voor de master (afhankelijk van de individuele situatie is dat het wettelijk tarief of ICG); de dubbele inschrijving mag niet leiden tot verhoging van het collegegeld voor de master.
Dit geldt voor EER- en niet-EER -studenten.
Voor schakelstudenten is eerder al bepaald dat zij collegegeld voor de masteropleiding (hoofdinschrijving) betalen en de vergoeding voor het schakeltraject niet hoeven te voldoen als ze vanuit een schakelprogramma doorstromen naar de masteropleiding. Studenten in de bacheloropleiding die op basis van de zachte knip doorstromen naar een schakeltraject, betalen alleen het collegegeld voor de bacheloropleiding en worden niet aangeslagen voor de vergoeding van het schakeltraject. Eventueel te veel betaalde vergoeding voor het schakeltraject zal worden verrekend of teruggestort. Deze richtlijn geldt in eerste instantie voor doorstroming binnen de UvA.
In het afgelopen studiejaar is het Bindend Studieadvies (BSA) uitgesteld. Zo gaven universiteiten de eerstejaars studenten extra ruimte om het minimumaantal studiepunten te behalen in een onzeker jaar. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft besloten het BSA in 2020-2021 niet opnieuw uit te stellen. Studenten die met hun opleiding zijn begonnen in studiejaar 2020-2021 krijgen dus wel een BSA in het eerste jaar.
Gezien de coronacrisis wordt de norm voor het BSA dit collegejaar wel verlaagd, met een bandbreedte van 10-15%. Studenten die met hun opleiding zijn gestart in het academisch jaar 2020 – 2021 en 6 EC minder dan de BSA-norm hebben gehaald, kunnen dus toch tot het volgend studiejaar worden toegelaten. Grosso modo hoeven eerstejaars studenten één groot vak minder af te ronden om door te kunnen stromen.
De UvA blijft het studieaanbod en de studievoortgang van studenten nauwkeurig monitoren. Als het nodig is, zal een specifieke opleiding in overleg met de opleidingscommissie alsnog besluiten een coulancemaatregel te nemen voor de eerstejaars in die opleiding.
Als een opleiding dit besluit, stellen we studenten hier voor 1 februari 2021 van op de hoogte. Daarnaast blijft het binnen de bestaande regelingen mogelijk om uitstel te verlenen aan individuele gevallen als studenten onevenredig in de knel komen.
Alle universiteiten houden data bij over de voortgang van studenten in de opleidingen. Uit die data zien we dat er afgelopen jaar nauwelijks studievertraging is ontstaan. Voor het komend jaar verwachten we dat vooralsnog ook niet, omdat het onderwijs aan eerstejaars vrijwel volledig wordt aangeboden, off- en online. Daarom zien de UvA en andere universiteiten geen aanleiding om het BSA opnieuw uit te stellen.
De Rechtbank Amsterdam deed 12 juni uitspraak in het kort geding over het gebruik van online proctoring (via het programma Proctorio) door de UvA. De rechter oordeelt dat de UvA online surveillancesoftware (proctoring) mag inzetten bij het afnemen van tentamens en dat de UvA heeft voldaan aan alle regels en beginselen van de AVG.
Ja, maar alleen als er geen alternatief is. Als gevolg van de coronacrisis zoeken alle opleidingen zoveel mogelijk naar alternatieve vormen van toetsen, zoals timed take-home examens, mondelingen, eindopdrachten of essays. Voor sommige tentamens, zoals bijvoorbeeld multiple choice tentamens bij grote groepen, zijn geen alternatieve toetsvormen, onder andere vanwege het risico op fraude. Om uitstel van deze toetsen – waarvoor geen alternatief is gedurende de coronacrisis - te voorkomen is proctoring een oplossing. Op deze manier kunnen tentamens voor grote groepen op afstand plaatsvinden en kan studievertraging worden voorkomen. Het biedt ook internationale studenten de mogelijkheid tentamens af te leggen zonder terug te keren.
medewerkers over online proctoring.
Het privacy statement is hier te lezen.
Online Proctoring software signaleert verdacht gedrag, maar bepaalt niet of er sprake is van fraude. Dat blijft altijd de verantwoordelijk van de examinator en de examencommissie van de UvA.
Testen wijzen uit dat het systeem goed is in het detecteren van bedrog, maar fraude is nooit voor 100% uit te sluiten. Bij de alternatieve toetsen zoals timed take-home of andere vormen is dat ook het geval.
Als er voor een tentamen geen alternatieve toets is en gekozen wordt voor online proctoring, ontvang je vanuit je opleiding ruim van tevoren meer informatie. Je krijgt dan tijdig instructies over de software, hoe je deze moet installeren en hoe je je moet voorbereiden. Je krijgt ook te horen waarop wordt gelet en hoe beoordeling van afwijkingen plaatsvindt. En je krijgt een oefentoets, om te testen of je eigen apparatuur, software en internet verbinding goed genoeg zijn om het tentamen te kunnen doen.
Zijn er persoonlijke omstandigheden waardoor je thuis geen tentamen kunt doen, neem dan contact op met je opleiding om - met inachtneming van de RIVM-richtlijnen - in een van de UvA-gebouwen het tentamen te maken. Daarbij kun je gebruikmaken van de proctoring software.
De onderwijsbalie van je opleiding beoordeelt je aanvraag en weegt je bezwaren af. Voor bezwaar tegen proctoring geldt dat de UvA een afweging maakt tussen verwerking van persoonsgegevens en het belang om tentamens te kunnen afnemen in deze tijd. Het beroep op privacy als enkel feit is onvoldoende om in aanmerking te komen voor een uitzondering.
Wij raden je in zo een geval aan om naar een ‘neutrale’ plek te gaan om de toets te maken, bijvoorbeeld een bibliotheek of onderwijsinstelling.
Dit wordt bepaald door de examencommissie en kan dus per opleiding / toets verschillen.
De afweging of online proctoring ingezet kan worden voor een bepaald tentamen wordt gemaakt door de onderwijsdirecteur in overleg met de examencommissie. Dat gebeurt op basis van de beoordeling van eventuele alternatieven, groepsgrootte en aard van de toetsvorm.
Andere manieren van toetsen, zoals bijvoorbeeld essays, mondelingen of timed take-home examens, zijn soms niet mogelijk. Denk aan multiple choice-tentamens bij grote groepen.
De belangrijkste reden is dat we moeten kunnen weten wie het tentamen maakt én dat er niet wordt gefraudeerd. Bij een take-home tentamen is het moeilijk te verifieren wie het tentamen maakt. Met online proctoring kunnen we zowel de identiteit van de student verifiëren als online surveilleren.
Daarnaast blijkt dat bepaalde beperkingen die zijn opgelegd bij bijvoorbeeld online multiple choice en/of essay-toetsen (denk aan antwoorden moeten geven in een korter tijdsbestek en niet heen en weer mogen scrollen tussen de verschillende vragen) door studenten als stressvol worden ervaren. Tentamens met online proctoring lijken meer op een normale manier van toetsen.
Tot slot leidt het vervangen van multiple choice-tentamens door open-boek of essay-tentamens tot veel extra werk voor docenten, die momenteel al zeer druk zijn met het voorbereiden van online colleges. Alternatieve toetsvormen zijn ook daarom soms niet mogelijk.
Op dit moment is hierover nog geen besluit genomen.We houden ons strikt aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften van de Nederlandse overheid en zodra er een besluit is genomen dan informeren we iedereen. Informatie op deze website wordt regelmatig bijgewerkt.
Als er geen alternatieven zijn en er wordt van online proctoring gebruikt gemaakt, dan zal hierover door de opleiding ruim van tevoren meer informatie worden verstrekt. Je ontvangt dan een handleiding met uitgebreide instructies.
De Keep on Teaching pagina's zijn ingericht voor alle docenten van de UvA om ondersteuning te krijgen bij het vormgeven van online onderwijs en tentamens. Daarnaast ontvang je als docent veel informatie via de onderwijsorganisatie van jouw faculteit. Deze richtlijnen voor, bijvoorbeeld, de omzetting naar online tentamens of het begeleiden van projecten, kunnen namelijk verschillen per faculteit of opleiding.
Op de Keep on teaching-pagina's staan tips & tricks voor docenten over het geven van online onderwijs. Er is ook een live support kanaal, waar onderwijsexperts van de UvA op verschillende tijden live vragen beantwoorden via Zoom.
Keep on Teaching NL
Live Support NL
Keep on Teaching EN
Live Support EN
De Canvas-site Keep on Teaching wordt beheerd door een team van onderwijsexperts en -ondersteuners uit de gezamenlijke TLC’s. Via het discussieforum en het live support kanaal beantwoorden ze vragen en kunnen zij advies op maat geven.
Het advies voor online afname van tentamens op afstand is om zoveel mogelijk gebruik te maken van Canvas. De opties voor online toetsen in Canvas zijn te vinden op de Keep on teaching-pagina. Voor de afname van tentamens is via Canvas plagiaatcontrole mogelijk. Bij het vaststellen van toetsvorm en methodiek is het belangrijk om de examencommissie, de ICTO-afdeling en de opleidingsdirecteur te raadplegen voor akkoord en check op uitvoerbaarheid.
Na bekendmaking van de uitslag van een schriftelijk tentamen, hebben studenten recht om het beoordeelde werk binnen 20 werkdagen in te zien. Dit is een bepaling in de OER. In de huidige situatie is de termijn van 20 dagen echter niet altijd haalbaar. De richtlijn is dat examinatoren de studenten twee opties bieden:
Een groot aantal studenten is momenteel hard aan het werk met het schrijven van een scriptie. In principe worden de deadlines voor de scripties gehandhaafd. Door de coronamaatregelen kan het zijn dat studenten niet de benodigde data kunnen verzamelen of minder toegang hebben tot relevante bronnen. De opleidingen houden zo veel mogelijk rekening met deze beperkingen. Per opleiding wordt – indien nodig – gekeken welke maatregelen getroffen kunnen worden, bijvoorbeeld door studenten bestaande datasets aan te bieden. Indien normale afronding niet mogelijk is, biedt een opleiding een aangepaste regeling (maatwerk) aan de student aan. Deze wordt in overleg met de examencommissie van de opleiding vastgesteld, rekening houdend met de leerdoelen. Richtlijnen voor scriptiebegeleiding worden via de onderwijsorganisatie van de faculteit waar je werkt met docenten gedeeld.
Omdat informatie en regelingen kunnen verschillen per faculteit en/of opleiding, worden deze zoveel mogelijk ‘via de lijn’ gecommuniceerd. Dat wil zeggen: via onderwijs- en/of opleidingsdirecteuren, dan wel via de onderwijsondersteunende organisatie. Het advies is daarom om naast Canvas, ook je e-mail goed in de gaten te blijven houden. Als je belangrijke informatie mist over onderwijsprocedures, vraag er dan naar bij de opleidingsdirecteur. Deze kan je vraag indien nodig weer ‘naar boven’ uitzetten.
We kunnen ons heel goed voorstellen dat je in deze hectische tijd nog wel eens een email over het hoofd ziet of niet snel kunt terugvinden. Hieronder staat per faculteit waar je belangrijke documenten of mededelingen, indien online beschikbaar, kunt terugzoeken.
In de wekelijkse EB nieuwsbrief informeert het faculteitsbestuur medewerkers aangaande de corona-gerelateerde mededelingen.
Docenten binnen de FGw worden per mail geïnformeerd door de onderwijsdirecteuren. De belangrijkste updates staan in de wekelijkse nieuwsflits en kun je terugvinden op de medewerkerswebsite van FGw.
Belangrijke informatie over onderwijs wordt door de onderwijsdirecteuren per domein onder docenten verspreid, deze communicatie gaat per email en via Canvas. Daarnaast worden belangrijke updates gedeeld in de wekelijkse nieuwsbrief.
Docenten van de FNWI worden per mail geïnformeerd door de opleidingsdirecteuren over regelingen en ontwikkelingen die hen aangaan. De belangrijkste mededelingen staan in de wekelijkse nieuwsbrief. Regelingen zijn terug te vinden op de docentensite in Datanose.
Op de pagina ‘Coronavirus en Onderwijs’ op de medewerkerswebsite van de FdR staan de laatste documenten en richtlijnen inzake onderwijs en toetsing in blok 5. Op de pagina ‘Online werken’ staat aanvullende praktische informatie over online werken bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, aanvullend beleid en andere actuele zaken naar aanleiding van het coronavirus.
We volgen de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften van de Nederlandse overheid nauwkeurig. Kleinschalige seminars en werkgroepen zullen de eerste activiteiten zijn die we op de campus gaan aanbieden. Examens en (grote) colleges zullen zo snel mogelijk volgen, in lijn met de onderwijsvisie.
Het algemene beleid van de universiteit is dat docenten, zodra hun vak gegeven gaat worden, in Amsterdam moeten zijn als de Covid-19-maatregelen dit toelaten. Indien er (persoonlijke) omstandigheden zijn die het moeilijk of onmogelijk maken om naar Amsterdam te komen, zal dit op individuele basis met de (opleidings)directie worden besproken.