Kijk de UvA oktober 2016

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Paul Aarts - AISSR

‘Democratie zit in recessie. Reken op Arabische Winter’

Paul Aarts vroeg zich af in NRC Handelsblad van 30 oktober 2016 af hoe ’t zit met de democratisering in het Midden-Oosten.

'Rutte, leg uitslag Oekraïne-referendum naast je neer'

Leg de uitkomst van het Oekraïne-referendum naast je neer én ratificeer het verdrag. Die oproep doet Tom Eijsbouts van de Universiteit van Amsterdam aan premier Mark Rutte. De hoogleraar Rechtsgeleerdheid vindt dat het goed uit te leggen is als de regering niks met de uitslag doet.

Evert Verhulp

'Als een vakbond kleiner is, wordt er sneller gestaakt'

NPO Radio 1 dook het Vakbondsmuseum in met UvA-hoogleraar Evert Verhulp.

dhr. prof. dr. Mark Deuze, medewerker FGw, hoogleraar Mediastudies, i.h.b. journalistiek

'Mega-mediahuwelijk' om smartphonegebruiker te bereiken

Time Warner heeft een nieuwe 'liefde' gevonden, werd dit weekend bekend. Na een onstuimige relatie met AOL en vervolgens een flirt met Comcast heeft nu telecombedrijf AT&T het mediabedrijf in de armen gesloten. Maar waarom wil AT&T het mediabedrijf hebben? Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies, vertelt erover op NOS.nl.

Zijn 9 van de 10 aanslagen te voorkomen?

Drone-spionage, telefoons afluisteren, infiltreren. Geheime diensten doen er alles aan om aanslagen te voorkomen. En dat is na Parijs, Brussel en Nice belangrijker dan ooit. Inlichtingen-expert Willemijn Aerdts laat zien hoe inlichtingendiensten te werk gaan. Wat zijn hun bevoegdheden? En is dat genoeg om terroristen altijd één stap voor te blijven?

Annelies Huygen

Duurzame energie?

Het consumentenprogramma Radar besteedt aandacht aan het het meest recente rapport over de duurzaamheid van de grote energieleveranciers dat komende week verschijnt. Annelies Huygen, bijzonder hoogleraar Ordening van de Energiemarkten, duidt hoe Nederland de doelstellingen zou kunnen behalen, wat de rol is van de grote energiebedrijven hierin, hoe verhouden deze Nederlandse bedrijven zich ten opzichte van hun moederbedrijven, welke (economische) gevolgen gaan wij merken en hoe consumenten kunnen bijdragen aan de verduurzaming.

Lage spaarrente

De rentes zijn ongekend laag. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is dat een groot voordeel, voor spaarders is het een doorn in het oog. Hoe kan het dat de rente zo laag is? Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot legt uit het in Radar.

Eerder gehoord: zelfmoord in de Duitse cel

In Duitsland heeft een opgepakte Syrische terreurverdachte zichzelf opgehangen in zijn cel. De man zat vast omdat hij plannen zou hebben voor een aanslag op een luchthaven in Berlijn. In EenVandaag een gesprek met Willem Melching over de gevangeniszelfmoorden in de jaren ’70 van de Duitse links-extremistische, ooit gevreesde Rote Armee Fraktion. Melching is Duitslandkenner en als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

J.Z. Shamoun-Baranes

Het raadsel van de vogeltrek

Een mini-TomTom aan een vogel bevestigen. Of zwermen trekvogels spotten via een soort buienradar. Volgens vogelaars en wetenschappers zijn we met zulke uitvindingen getuige van een revolutie. Het raadsel van de jaarlijkse vogeltrek wordt na jaren handwerk nu digitaal ontrafeld. Biologen Judy Shamoun-Baranes en Raymond Klaassen laten bij EenVandaag zien hoe ver de nieuwste ontwikkelingen zijn.

Nolet, Bart, hoogleraar FNWi, Bijzonder leerstoel Waterfowl Movement Ecology

Migratieroutes kleine zwanen in het wild

Dit najaar gaat het NIOO samen met Britse wetenschappers de migratieroutes van kleine zwanen in het wild onderzoeken. Zo hopen ze onder meer erachter te komen hoe het kan dat de vogelsoort zo achteruit is gegaan. In Vroege Vogels is kleine zwanen onderzoeker Bart Nolet te gast.

Don Weenink

Gewelddadige brave huisvaders?

Van voetbalrellen tot vechtpartijen tijdens het uitgaan: soms worden mensen in groepen of op straat ineens gewelddadig. Don Weenink doet al jarenlang onderzoek naar deze spreekwoordelijke vlam in de pan. Onder welke omstandigheden loopt het snel uit de hand en wat zeggen relschoppers achteraf over deze “heat of the moment”? Don Weenink legt uit bij Universiteit van Nederland.

J.S. Lemmens

Maken gewelddadige games aggressief?

Op 22 juli 2011 richtte Anders Breivik op het Noorse eiland Utoya een bloedbad aan. Hij schoot 69 mensen dood. Achteraf blijkt dat Breivik het computerspel Call of Duty – Modern Warfare II als training zag voor zijn daad.Jeroen Lemmens, die zelf graag een computergame speelt op zijn tijd, onderzoekt de relatie tussen gewelddadige videogames en de invloed ervan op de jeugd en legt uit bij Universiteit van Nederland.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

3 november 2016